Kuchnia

Słodkości

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
35 g masła
25 g świeżych drożdży
2 zółtka
125 ml mleka
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
sól

Masa twarogowa:

500 g twarogu
1 jajko
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki ciepłej wody
Wszystkie składniki utrzeć na gładko.


Wykonanie:
Masa twarogowa
Twaróg roznieść widelcem wraz z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie połączyć.

Ciasto
Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i jogurtem rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną.
Do miski przesiać mąkę, dodać żóltka utarte z cukrem, roztopione i wystudzone masło, sól,ciepłe, ale nie gorące mleko,i wyrośnięte drożdże.
Wszystko zagnieść i dobrze wyrobić. Zrobić z ciasta kulkę, włożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na stolnicę i wałkujemy prostokąt .
Smarujemy serem i składamy ciasto. Chwytamy za dolną część ciasta i składamy do 1/3 (tak jak na fotografii), a następnie chwytamy za górną część i przykładamy.
Pokroić na równe 12 części. Każdy pasek przekręcić w ósemkę i odłożyć na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia.
Poczekać około 15 minut aż bułki wyrosną.
Piec w 180 stopniach C do zarumienia się bułek.
Po wystudzeniu polać lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation