Kuchnia
DIETETYCZNIE
Kuchnia naturalna sposobem na zdrowy styl życia
MUFFINKI JAGLANE
Składniki na 8 muffinek:
* szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (na mleku i wodzie ze szczyptą soli i cukru oraz połową łyżeczki masła) przelanej zimną wodą
* pół szklanki zmielonych migdałów – mąki migdałowej
* 3 czubate łyżki mąki pszennej typ 550
* 2 jajka
* 3 czubate łyżki cukru pudru
* łyżeczka cukru migdałowego lub waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki mrożonych jagód lub innych owoców, np. malin, jeżyn, wiśni
Sposób przygotowania:
1. Utrzeć kogel-mogel z żółtek i połowy cukru pudru.
2. Ubić pianę z białek z pozostałą ilością cukru pudru.
3. Mąkę migdałową połączyć z proszkiem do pieczenia i mąką.
4. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z ugotowaną na miękko i przestudzoną kaszą jaglaną.
5. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
6. Specjalną formę do muffinek posmarować masłem i posypać bułką tartą. Napełnić każde wgłębienie do połowy, położyć mrożoną wiśnię lub jagody (mrożone owoce najpierw przelać wrzątkiem i wysuszyć papierowym ręcznikiem, można też dodać owoce suszone, również wcześniej przelane wrzątkiem i osuszone) i na wierzch dodać jeszcze łyżkę ciasta, tak aby foremka była napełniona do ⅔ objętości.
7. Piec w 180 st. C ok. 25 min na termoobiegu.
Babeczki można jeść na śniadanie, drugie śniadanie, popijając kawą, owocową herbatą czy np. herbatą rooibos (z czerwonokrzewu afrykańskiego).
Dobre rady:
* Z tego samego ciasta:
- można smażyć na rozgrzanym oleju z łyżeczką masła klarowanego małe puchate racuchy migdałowo-jaglane; pychota na śniadanie np. z ulubioną konfiturą;
- jeżeli ugotujemy wcześniej więcej kaszy jaglanej, przelejemy zimną wodą (kaszę można trzymać w lodówce w pojemniku 2–3 dni), to możemy usmażyć szybką, bardzo pyszną i zdrową jajecznicę jaglaną.
* Najlepsza jest po prostu na maśle klarowanym z solą ziołową i szczypiorkiem lub kiełkami (lucerny, brokułu, rzodkiewki), natką pietruszki itd. Najpierw roztrzepujemy jajka, mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną i smażymy, na koniec przyprawiamy.
* Kaszę jaglaną można więc jeść zarówno na słodko, jak i na słono.
* Gotuj kaszę jaglaną pół na pół z mlekiem oraz ze szczyptą soli i cukru.
* Postaraj się choć raz w tygodniu zastąpić ziemniaki czy kluski kaszą jaglaną.
* Można ją dodawać do zup lub farszy, np. do gołąbków, traktować jak ryż i zrobić risotto jaglane, np. z warzywami itd.
Szczypta wiedzy:
Kiedyś nasze babki dawały dzieciom jagły na śniadanie. Wiedziały, co jest znakomitym, dostarczającym energii z samego rana posiłkiem. Kasza jaglana zawiera dobrze przyswajalne białko oraz węglowodany, dzięki czemu zapewnia stały, nie gwałtowny dopływ energii. Gwarantuje więc syte, ale lekkostrawne śniadanie. Ułatwia też odkwaszenie naszego organizmu oraz pomaga oczyścić go z toksyn. Mało kto wie, że zawiera krzemionkę, która wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
MA==