Kuchnia

słodycze

Kruche ciasteczka z dżemem dla Mikołaja

Składniki na około 20 sztuk:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
170g masła
1 jajko
dżem lub marmolada
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier wanilinowy, poszatkowane masło (zimne masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując kostkę masła mąką) i przez chwilę rozcierać palcami masło z mąką. Dodać jajko i zgnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na około 45-60 minut.

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta foremkami wykroić ciasteczka. W połowie ciasteczek powycinać dziurki i układać je na blaszce do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy.

3. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 12-14 minut, aż ładnie się przyrumienią.

4. Ostygięte ciasteczka przekładać dżemem. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation