Kuchnia

słodycze

Bałwanki z rafaello



SKŁADNIKI:
200g białej czekolady
90g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
80g masła
wiórki kokosowe
migdały lub orzechy laskowe
kolorowe posypki (oczy i guziczki)
ozdoby: gwiazdki anyżu, goździki, laska cynamonu


PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę podzielić na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone kawałki masła. Wymieszać masę, dodać cukier puder i cukier waniliowy Delecta i wymieszać ponownie, nadal podgrzewając. Masę odstawić do przestygnięcia, można włożyć na kilkanaście minut do lodówki. Gdy masa lekko stwardnieje i będzie plastyczna - formować dłońmi mniejsze i większe kulki, a w środku każdej umieścić orzecha lub migdała. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Formować bałwanki, układając kulki jedna na drugiej. Z posypki czekoladowej zrobić guziczki, z posypki owocowej oczy. Jako noski posłużyć mogą goździki, a jako kapelusiki gwiazdki anyżu. Z pozostałych kulek, wiórków kokosowych, cynamonu, orzechów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation