Kuchnia

Kuluaria

Krokiety z farszem z kurczaka i suszonych grzybów:



Składniki:

na 12 krokietów

Ciasto naleśnikowe:

300 ml mąki
2 jaja
1 łyżeczka soli
500 ml mleka
2 łyżki oleju
Farsz z kurczaka

500 g mięsa z gotowanego kurczaka, waga bez kości
150 g białej kapusty
1 cebula
10 g suszonych grzybów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki śmietanki
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku

Panierka:

200 ml tartej bułki
3 jajka, roztrzepane i lekko posolone
olej do smażenia



Wykonanie:

Suszone grzyby zalej wrzątkiem na 10 minut. Odlej wodę, pokrój w kostkę.
Białą kapustę pokrój na drobno. Obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, po czym dodaj kapustę. Smaż dopóki kapusta nie będzie miękka. Podlej wodą od czasu do czasu.
Na drugiej patelni usmaż grzyby wraz z pietruszką.
Mięso kurczaka zmiel maszynką do mięsa. Dodaj grzyby z pietruszką, cebulę z kapustą, śmietankę i zrób farsz. dopraw solą i pieprzem.
Z podanych składników zrób ciasto naleśnikowe. Na malej patelni usmaż 12 naleśników. Na każdy naleśnik nałóż farsz, zawiń brzegi i zwiń w rulon.
Zamocz krokieta w jajku, a potem obtocz w bułce. Smaż powoli na oleju, aby krokiety ładnie się zrumieniły, po obu stronach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation