Kuchnia

Kuluaria

Klopsiki z kaszą jaglaną i brokułami - radoscjedzenia.com

Składniki:

300 g kaszy jaglanej
1 brokuł (500 g)
1 cebula
1 jajko
1 łyżka musztardy Dijon (lub 1 łyżka soku z cytryny)
sól, pieprz
mąka do obtoczenia klopsików
olej

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Dobrze odcedzić, bo brokuły mają w sobie dużo wody. Ja brałam kawałki ostudzonego brokuła i delikatnie wyciskałam z niego wodę. Nie ma się co martwić, że będą zgniecione, bo i tak w klopsikach nie może być dużych kawałków brokuła. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wrzucić do miski, dodać ugotowanego i odciśniętego brokuła pokrojonego w dość małe kawałki, usmażoną cebulę, jajko, musztardę i przyprawy. Wszystko razem wymieszać i formować klopsiki. Następnie obtoczyć je delikatnie w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation