Kuchnia

Kuluaria

SERNIK Z TOBLERONE (NA ZIMNO)

Składniki na spód:
160 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
50 g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
250 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników*
300 ml śmietany kremówki 36%
100 g batonika toblerone, bardzo drobno posiekanego
120 g białej czekolady

Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (ja zrobiłam to mikserem).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (ja zmiksowałam). Dodać pokruszone toblerone i wymieszać.
Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce.
Podawać ozdobiony np. wiórkami czekolady.**
Smacznego :)
* użyłam twarogu 3-krotnie mielonego
** wiórki czekolady otrzymałam przez ścieranie czekolady o temperaturze pokojowej takim nożem do sera
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation