Kuchnia

Bez glutenu

Krewetki z czosnkiem i chili to błyskawiczne i niezwykle smaczne danie

KREWETKI Z CZOSNKIEM I CHILI

Krewetki z czosnkiem i chili wrzucam do kategorii na szybko ponieważ przygotowanie ich nie zajmie więcej niż 15 minut. I mimo tego, że się w kuchni nie narobimy:) końcowy efekt będzie oszałamiający:) Danie jest lekkie, zdrowe i aromatyczne, a co najważniejsze bardzo smaczne. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają i tworzą harmonijna całość. Musimy pamiętać tylko o jednej rzeczy – średniej wielkości, szare (czytaj: surowe) krewetki smażymy najwyżej 4 minuty. Przesmażone są twarde i gumowate.

krewetki z czosnkiem i chili składniki:

krewetki tyle ile zjemy:) najlepiej szare i duże

kilka zmiażdżonych lub posiekanych ząbków czosnku

papryczka chili

sól lub sos rybny ( wtedy nie używamy już soli )

sok z limonki

trochę świeżego imbiru – o ile lubimy

świeża kolendra

krewetki z czosnkiem i chili jak zrobić:

Obrane i oczyszczone krewetki skrapiamy sokiem z limonki i na chwilkę odstawiamy. W międzyczasie siekamy czosnek, chili i kolendrę. Imbir trzemy na tarce. Rozgrzewamy woka i na odrobinie masła lub oleju smażymy czosnek, chili oraz imbir - byle nie za długo:) Dorzucamy krewetki, które solimy lub skrapiamy sosem rybnym, smażymy dosłownie 3 lub 4 minuty, żeby krewetki pozostały jędrne i soczyste. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą. Myślę, ze za każdym razem obiecujemy sobie zjeść je przy stole z bagietką i popić dobrym białym winem, Jednak najczęściej jemy gorące, prosto z patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation