Kuchnia

alkohol

Domowy likier a'la Baileys


Składniki (na 1 litr likieru i kieliszeczek na spróbowanie):
350ml dobrej whisky
200 ml śmietanki kremówki (lub mleka skondensowanego niesłodzonego)
1 puszka (400g) mleka skondensowanego słodzonego
50ml mocnego espresso (lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej 50 ml wody)

Mleko słodzone ugotować: zalać wodą w garnku, żeby puszka była całkowicie zanurzona w wodzie, gotować 2 godziny, dolewając wody od czasu do czasu. Ugotowane mleko (masę krówkową) ostudzić, dopiero potem otworzyć puszkę. Masę zmiksować krótko z kawą, do połączenia składników i żeby nie było grudek. dodać śmietankę, wymieszać łyżką, wlać whisky, wymieszać, przelać do butelki i schować na 3 dni, żeby smaki się przegryzły. Przechowywać w chłodnym miejscu (nie koniecznie w lodówce).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation