Kuchnia

słodkości

Muffinki z jagodami

Składniki na 9 muffinek:

• 1½ szklanki mąki
• ¾ szklanki cukru
• ¼ łyżeczki soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/3 szklanki oleju
• 1 jajko
• 1/3 szklanki mleka
• 1 szklanki jagód

Kruszonka:

• 1/3 szklanki jasnego cukru trzcinowego
• ¼ kostki masła
• ½ szklanki mąki
• 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Do szklanki wlać olej, wbić jajko i dolać tyle mleka, żeby dopełnić szklankę. Zawartość szklanki wymieszać z mieszanką mączną (niezbyt dokładnie), wsypać jagody i jeszcze raz wymieszać. Napełnić ciastem foremki muffinkowe (moim zdaniem wystarczy do ¾ wysokości papilotki).

Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać razem, rozcierając palcami lub widelcem. Posypać muffinki.

Piec 20 - 25 minut w temperaturze około 200ºC.

Smacznego :-)

http://atinabc.blox.pl/2008/07/Muffinki-z-jagodami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation