Kuchnia

Kuchnia

placuszki marchewkowe:
Składniki:

1 mała marchewka
1 jajko (białko+żółtko)
1 łyżka miodu lub cukru
3 łyżki mleka
1 łyżka płatków owsianych
1,5 łyżki mąki
odrobina soli
szczypta cynamonu
ewentualnie skórka z pomarańczy


wykonanie:
Marchewkę trzemy na tarce, o najmniejszych oczkach.

Białko ubijamy ze szczyptą soli.

Do miski wlewamy mleko, dodajemy płatki owsiane, mąkę, żółtko, miód, cynamon i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie mieszamy, aż się połączy, na koniec dodajemy startą marchewkę.

Do masy marchewkowej dodajemy białko i delikatnie wszystko mieszamy.

Na patelnie o nieprzywierającym dnie wlewamy odrobinę oleju lub masła i za pomocą łyżki nakładamy ciasto marchewkowe. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation