Kuchnia

Kuchnia

Cukinia w cieście naleśnikowym | Ammniam

cukinia (najlepiej nie za duża),
suszony tymianek,
zmiażdżony czosnek (ilość uzależniona od tego jak mocno czosnkowe chcemy mieć cukinine).

ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki orkiszowej razowej drobno mielonej lub pszennej pełnoziarnistej,
3 łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej,
mleko roślinne i woda gazowana w stosunku 1:1 ( około 1-1,5 szklanki).

Cukinię umyć i pokroić w plastry (około 2-3 mm). Jeśli ich środek ma dużo pestek, można go wykroić. Następnie plastry cukinii posolić, posypać tymiankiem i natrzeć czosnkiem z obu stron i odstawić na około 15-20 minut.
W tym czasie z podanych składników zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić je do lodówki na 15-20 minut.
Następnie plastry cukinii obtaczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem dobrego oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe cukinie układać na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło z sałatką ze świeżych pomidorów lub na zimno na razowym chlebku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation