Kuchnia

coś na słodko

Rolada biszkoptowa z kremem śmietankowym i truskawkami:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200ml śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru pudru

truskawki

Biszkopt:
Białka rozdzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
Mieszamy na wolnych obrotach.
Na koniec stopniowo dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając.
Duża blaszkę (idealne są te dodawane do piekarników), wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie wylewamy masę biszkoptową i delikatnie wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni 12 minut.

Po upieczeniu, jeszcze ciepły biszkopt przekładamy na bawełnianą ściereczkę.

Ściągamy papier i zawijamy biszkopt w ściereczkę tworząc roladę.
W takiej formie pozostawiamy biszkopt do całkowitego ostygnięcia.

W międzyczasie przgotowujemy krem.
W jedne misce ubijamy serek mascarpone.
W drugiej śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem.
Do mascarpone dodajemy stopniowo ubitą kremówkę.
Gotowym kremem smarujemy przestudzony biszkopt.
Układamy truskawki i zwijamy.

Gotową roladę owijamy folią aluminiowa i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny
a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation