Kuchnia

obiady

Gołąbki bez zwijania

Składniki:

600 g mięsa mielonego
1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)
100g ryżu (1 torebka)
2 jajka
1 średnia cebula
2 łyżki kaszy manny
bułka tarta
majeranek
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Na sos:

2 łyżki mąki pszennej
500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki
śmietana 18%
ząbek czosnku
1 cebula
sól, pieprz, cukier, słodka papryka
koperek
oliwa z oliwek


Wykonanie:

Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę manną i podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wyrabiamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy okrągłe klopsiki lekko je spłaszczając (najlepiej zwilżonymi w wodzie dłońmi). Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony.

Sos: cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i posypać koperkiem. Do sosu przekładamy gołąbki i zjadamy z tym, z czym lubimy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation