Kuchnia

ZUPY

Zupa krem z pieczonych ziemniaków


Składniki

zupa
ziemniaki upieczone z dodatkiem masła lurpak czosnkowe i gałki (do smaku) 400 gram
kalafior 250 gram
1 łodyżka selera naciowego 1
przyprawa curry i 5 smaków szczypta
trochę wody 1
mleczko kokosowe 1
grzanki stworzone z bułki, przesmażone na oliwie truflowej garść



Jak przygotować:

Przyrządzamy wpierw ziemniaki. Obrane lekko gotujemy w osolonej wodzie. Nie dłużej niż 5-6 min. Wystudzone przekładamy do miski gdzie dokładnie łączymy z masłem Lurpak czosnkowym (łyżka) i gałką (do smaku). Nie podaję dokładnej ilości, gdyż jest to kwestia indywidualna w tym przypadku. Przekładamy na blachę wyłożoną folią i pieczemy do zbrązowienia w 250 stopniach.

W międzyczasie na oliwie w garnku przesmażamy po łyżce curry i 5 smaków do momentu, aż zaskwierczą. Wtedy dodajemy drobniutko pokrojony seler i kalafior i chwilę smażymy. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdy już zmiękną dodajemy upieczone ziemniaki, solimy i pieprzymy i chwilę razem wszystko gotujemy.

Następnie całość traktujemy blenderem. Gdyby masa była za gęsta można spokojnie dodać bulionu warzywnego bądź wody. Jednak odradzam używanie wody, bo rozrzedza nam ona smaki zamiast jak bulion, podtrzymywać je.

Podajemy z kleksem mleczka kokosowego i grzankami z bagietki, zapieczonymi w piekarniku i polanych oliwą truflową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation