Kuchnia

ZUPY

Zupa po cygańsku
Składniki :

2 marchewki
1 większa pietruszka
kawałek selera i pora
1 średnia cebula
2-3 papryki [użyłam 1 czerwonej i 1 żółtej]
300 g kiełbasy
kilka ziarenek ziela angielskiego
listek laurowy
3-4 ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki śmietanki
pół łyżeczki cząbru
pół łyżeczki tymianku
szczypta majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
sól , czarny pieprz
2-3 łyżki oleju lub smalcu



Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w półplasterki.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną paprykę, cebulę i kiełbasę. Dusić na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, cząber i tymianek.

Do dużego garnka wlać 2-2,5 litra wody, dodać łyżeczkę soli, ziele angielskie i listek laurowy, zagotować, wrzucić obraną, pokrojoną włoszczyznę. Ugotować wywar. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować je do miękkości. Następnie wrzucić uduszone warzywa z kiełbasą, dodać słodką paprykę i czosnek, pogotować razem przez kilka minut. Dodać śmietankę, doprawić zupę solą, pieprzem i majerankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation