Kuchnia

ZUPY

Chłodnik litewski tradycyjny z botwiną

składniki:

posiekana botwina - 200 gramów
zielony ogórek - 1 sztuka
Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 1 sztuka
pęczek rzodkwi - 1 sztuka
jogurt naturalny - 500 mililitrów
jajka - 2 sztuki
czarny pieprz - 1 szczypta


1.W małym garnku zagotuj 300 ml wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie.

2.Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj Bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła.

3.Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, po czym dodaj starte warzywa.

4.Chłodnik dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo.

5.Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation