Kuchnia

JADEŁKO

Tort bezowy z kremem kawowym i owocami

składniki na bezy
(2 grube blaty bezowe o średnicy 20 cm. ):

3 białka
125 g cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

składniki na krem:

250 g śmietany kremowej (30 %), schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
2,5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka zagęstnika do śmietany (tj. 1/2 torebki)
owoce:
jagody, maliny

Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej, dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce, to ważne).
Powstanie gładka, lśniąca masa.
Delikatnie, za pomocą łyżki, domieszać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Pianę rozdzielić na dwie części i rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, na koła o średnicy 20 -22 cm. W trakcie pieczenia bezy lekko urosną, więc zachować odstępy.

Piec w temperaturze 140 stopni C przez około 1 godzinę i 20 minut.
Po upieczeniu można pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.

Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody. Ostudzić.
W naczyniu umieścić wszystkie składniki kremu (poza zagęstnikiem) i ubić, pod koniec ubijania dodać zagęstnik i jeszcze chwilę ubijać.

Blaty bezowe przełożyć 1/2 - 3/4 kremu, dodać owoce. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i przyozdobić owocami.
Tort najsmaczniejszy jest zaraz po przyrządzeniu. Przechowywać w lodówce, najpóźniej do następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation