Kuchnia

Ciasteczka

Ciasteczka brownie z masłem orzechowym

Składniki (ok 26sztuk):
200g gorzkiej czekolady
2 duże jajka
4 czubate łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta proszku do pieczenia
50g masła
masło orzechowe
orzechy, dałam ziemne niesolone)

Przygotowanie:
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem, a następnie pozostaw do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksuj jajka z cukrem. Po uzyskaniu gładkiej i puszystej masy dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem, a następnie proszek do pieczenia z mąką i wymieszaj na gładką masę.
Na blachę wyłożoną pergaminem lub matą do pieczenia wykładaj ciasto łyżeczką. W każdy krążek wbij kilka orzeszków (u mnie ziemnych) i piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 12-15minut, sprawdzając co jakiś czas. Upieczone ciasteczka brownie będą miękkie, ale stwardnieją po ostudzeniu.
Przestudzone ciastka dobierz w pary, smaruj jedną z połówek masłem orzechowym i składaj jak markizy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation