Kuchnia

Ciasteczka

Trufle pistacjowe

Składniki (12 sztuk):

Trufle:
• 80 g białej czekolady
• 80 g mascarpone
• 20-30 g pistacji (już obranych)
• 1 łyżeczka masła

Polewa:
• 100 g białej czekolady
• kilka pistacji do dekoracji

Wykonanie:

Trufle:
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną lub w mikrofalówce. Ostudzić. Pistacje zblendować. Serek mascarpone zmiksować na puch, dodać masło, pistacje oraz białą czekoladę i miksować do połączenia się składników. Schłodzić masę w lodówce przez 1-2 h, do czasu aż będzie się dało formować z niej kulki, które następnie schładzamy raz jeszcze w zamrażarce ok. 30 minut.

Polewa:
Białą czekoladę rozpuścić nad parą wodną lub w mikrofalówce. Pistacje obrać i przepołowić. Trufle wyjąć z zamrażalki i moczyć w czekoladzie. Od razu na wierzch kłaść pistację. Zmrozić kilka minut w zamrażarce Przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce (przed podaniem wyjąć je minimum 30 minut wcześniej - dzięki temu będą rozpływać się w ustach :) ).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation