Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pizza śniadaniowa z jajkiem
Składniki (1 pizza o średnicy 30 cm):
- ciasto:
1 szklanka mąki (+ do wyrabiania ciasta)
6 g świeżych drożdży (lub 0,5 łyżeczki suszonych)
niepełna łyżeczka cukru
niepełna łyżeczka soli
100 ml ciepłej wody (domieszałam odrobinę mleka)
2 łyżki oliwy
-dodatki:
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
3 plasterki boczku usmażone na rumiano i chrupko
kulka mozzarelli
3 jajka
cebula dymka
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ciasto najlepiej przygotować poprzedniego dnia wieczorem i przechować w lodówce do rana. W misce wymieszaj mąkę i sól. Do mniejszego naczynia wkrusz drożdże, posyp cukrem i zalej ciepłą (nie gorącą) wodą, poczekaj paręnaście minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie zrób wgłębienie w mące i wsyp drożdżowy zaczyn, dodać oliwę. Mieszaj łyżką, a kiedy ciasto będzie w miarę zwarte, przełóż na posypany mąką blat blat i wyrabiaj dłonią ok 10 minut. Przyznam, że czasem, kiedy mam lenia biorę mikser ze spiralną końcówką i większość wyrabiania załatwia za mnie właśnie on. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Pozostaw je w misce, przykryj ściereczką i pozwól wyrastać do 1 godziny. Jeśli przygotowujesz ciasto dzień wcześniej, to możesz przechować je w większym woreczku na mrożonki pozostawiając nieco miejsca na rosnące wciąż ciasto. Na drugi dzień wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrąg około 30 cm. Ja ostatnio robię to na papierze do pieczenia, który potem wraz z pizzą przekładam na rozgrzaną blachę, ale wymaga to nieco wprawy. Możesz dodawać przybranie już po rozłożeniu ciasta na blasze. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230'C. Na rozwałkowanym placku rozsmaruj cienką warstwą śmietanę, następnie rozsyp tartą mozzarellę. Ja przy okazji tego kroku formuję trzy miejsca na jajka, gdzie sera jest nieco mniej. Następnie dodaj boczek i wbij jajka. Posyp pieprzem i solą. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku około 10 minut (u mnie 13). Upieczoną pizzę posyp posiekaną dymką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation