Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Chlebek bananowy
składniki:
*300 g mocno dojrzałych bananów (ok. 3 sztuk)
*240 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody
*150 g jogurtu naturalnego
*4 łyżki syropu klonowego (może być płynny miód lub syrop z agawy)
*3 duże jajka
garść orzechów włoskich (można pominąć)

Przygotowanie:
1.Piekarnik nastaw na 180 stopni C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, z termoobiegiem 160 stopni).
2.Przygotuj keksówkę, wyłóż ją papierem do piecznia.
3.W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
4.W drugiej misce widelcem rozgnieć obrane banany, dolej jogurt, jajka i syrop klonowy. Wymieszaj wszystko widelcem.
5.Mokre składniki przelej do miski z suchymi. Wymieszaj szpatułą na jednolitą masę (nie będzie super gładka, ale nie przejmuj się tym).
6.Orzechy posiekaj grubo, dodaj do ciasta. Wymieszaj i przelej ciasto do przygotowanej formy.
7.Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę - 1 godzinę i 10 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, jeśli nie jest oblepiony ciastem to chlebek jest gotowy.
8.Ciasto wyjmij z formy na kratkę do studzenia.
9.Podawaj z lekkim serkiem, domowymi dżemami i popijaj aromatyczną herbatą :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation