Kuchnia

Ciasta

SERNIK Z KULKAMI ORZECHOWYMI

Upiec dwa cienkie biszkopty kakaowe lub jeden z sześciu jajek:

6 jajek;
1 szklanka cukru kryształu;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
3/4 szklanki mąki tortowej;
2-3 czubate łyżeczki kakao;
Sposób wykonania jak tutaj

Masa serowa:

75 dkg zmielonego sera;
10 dkg masła;
30 dkg cukru pudru;
8 jajek;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru);
bakalie;
Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno żółtka, ser z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz bakalie. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą.

Kulki orzechowe:

30 dkg orzechów mielonych;
1 i 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany;
3-4 łyżki cukru pudru;
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia;
Wykonanie:

Wszystkie składniki należy razem wymieszać. Połowę masy serowej wyłożyć na blaszkę ( blaszka musi być ta sama, w której był pieczony biszkopt ). Z masy orzechowej utoczyć kulki i układać na masie serowej. Całość przykryć pozostałą masą serową. Upiec sernik w temperaturze 1800C.

Masa:

1 kostka masła;
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
2-3 łyżeczki mielonych orzechów;
cukier puder do smaku;
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Do smaku można dodać spirytus.

Przełożenie ciasta:

biszkopt-połowa masy-sernik-połowa masy-biszkopt-polewa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation