Kuchnia

bożonarodzeniowa kuchnia

Kapuśniaczki drożdżowe przepis | Smakujmy.pl

Ciasto: 40 g świeżych drożdży / 1/2 łyżeczki cukru / 100 ml wody / 3 szkl. mąki / duża szczypta soli / 100 g jogurtu naturalnego / 3 jajka / 5 łyżek stopionego ostudzonego smalcu

Farsz:700g kiszonej kapusty / 30 dag pieczarek / 3 ziela angielskie / 2 liście laurowe / 3 cebule / 1 łyżeczka kminku / sól, pieprz / olej do smażenia

Dodatkowo: roztrzepane jajko do posmarowania / kminek do posypania

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy zrobią się lekko płynne dodajemy 1-2 łyżki mąki, odrobinę wody tak by uzyskać konsystencje śmietany. Mieszamy i odstawiamy do momentu jak „ruszy”.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zaczyn, resztę wody, roztrzepane jajka, jogurt i wyrobić gładkie jednolite ciasto. Następnie ciągle wyrabiając dodawać powoli stopiony smalec. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścian miski i rąk. Powinno być niezbyt zwarte ale nie klejące.

Miskę odstawić pod przykryciem na ok 1,5 godz do momentu podwojenia objętości.

Kapustę zalać wodą (ok. 500-700 ml). Dodać liście laurowe i ziele angielskie.. Gotować pod przykryciem ok godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę by odparować namiar wody (tylko częściowo, resztę odcedzimy). Kapustę odcedzić wyjąć ziela angielskie i liście laurowe i drobno pokroić.

Cebule drobno pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto na oleju, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje woda. Usmażone dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.

Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wyjąc na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x24cm i grubości ok 2-3mm. Następnie dzielimy go na pół uzyskując tym samym dwa pasy o wymiarach ok. 40×12 cm. Na każdy pas układamy wałeczek z farszu. Górną część ciasta założyć na farsz, dolna część posmarować namoczonym palcem i skleić. Zrolować lekko całość tak by łączenie znalazło się na spodzie. Pociąć rulon ukośnie na ok 10 kawałków i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić na ok 15 minut do napuszenia. Podobnie zrobić z drugim płatem i drugą częścią ciasta.

Piec nagrzać do 200 stopni. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut do zarumienienia. Podawać z barszczem czerwonym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation