Kuchnia

Obiady & Przystawki

Pasztet z gruszkami

2 gruszki
2 szkl ugotowanej białej fasoli /1 szkl suchej fasoli
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej /1/2 szkl suchej kaszy
1/3 szkl oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczki majeranku
sól i czarny pieprz
do ozdoby: 1 gruszka, obrana i podzielona na ćwiartki

Piekarnik rozgrzać do 200 st. Gruszki obrać, pozbyć się gniazd nasiennych, ułożyć na papierze do pieczenia i piec 10 min, aż gruszki zmiękną i zaczną się rozpadać.Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zblendować je na gęstą gładką masę. Kiedy gruszki będą miękkie dodać do masy i zblendować, doprawić solą oraz pieprzem.Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć do środka masę pasztetową. Pasztet wyrównać, na szczycie ułożyć kawałki gruszek i piec przez 40 min, aż pasztet będzie miał złoty wierzch. Studzić 3 godz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation