Kuchnia

słodkości

Zakalec - jak go uniknąć?
DODAJ DO ULUBIONYCH KOMENTARZE (167)
W sezonie owocowym pieczecie wiecej ciast ucieranych, lekkich, częściej zdarza się (lub nie, wtedy odpukać) .. zakalec. By go uniknąć przestrzegam kilku głównych zasad:

wszystkie składniki do wypieków muszą być w temperaturze pokojowej
Oczywiście mąki nikt w lodówce nie trzyma, ale masło, jajka, twaróg, mleko, śmietanę kwaśną, jogurt, nutellę wyjmujmy z lodówki przynajmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Jajka można dla ogrzania włożyć do miski z ciepłą wodą, będzie szybciej. Mleko lub śmietanę wystarczy podgrzać w mikrofali. Składniki w temperaturze pokojowej są potrzebne nie tylko do ciast ucieranych, ale i serników.

wszystkie składniki suche powinny być przesiane
Staram się pisać o tym najczęściej jak mogę. Przesiewamy mąkę nie tylko po to, by usunąć z niej ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim po to, by ją napuszyć, wtłoczyć w nią więcej powietrza. Ciasto będzie również lżejsze, a przy miksowaniu lub mieszaniu unikniemy grudek mąki. Jeśli w przepisie występują różne rodzaje mąk, przesiewamy wszystkie. Również mielone orzechy lub cukier puder. Różnica jest naprawdę duża.

masło ucieramy z cukrem na jasny puch
Jak nasze babcie - drewnianą pałką w makutrze lub mikserem. Masa maślana musi być bardzo jasna, lekka i puszysta.

składniki na ciasto mieszamy tylko ich do połączenia się, nie dłużej
Ciasto ucierane, w momencie dodawania do niego składników suchych najlepiej wymieszać tylko widelcem lub szpatułką, można krótko zmiksować. Ciasto za długo miksowane zbyt mocno się napuszy, z każdym ruchem mieszadła do ciasta dostaje się wiecej powietrza - takie ciasto urośnie niesamowicie podczas pieczenia, a pod sam koniec, lub od razu po wyjęciu z piekarnika - spektakularnie opadnie.

mieszamy tylko w jednym kierunku!
Przesąd? Skądże.
Mąka zawiera gluten, a on ma kształt włókienek. Mieszając w różnych kierunkach lub byle jak, rozrywamy włókienka glutenu i to może być przyczyną zakalca.

bez potrzeby nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia
Pod sam koniec pieczenia, kiedy chcemy sprawdzić ciasto patyczkiem, jest to dozwolone. Wcześniej, lepiej tego unikać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation