Kuchnia

słodkości

Zdjęcia dla przepisu: Tęczowe ciasto przepis dodany przez paulina2157 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Tęczowe ciasto

Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 25 min.
Czas pieczenia: 40 min.
Składniki

mąka tortowa 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
barwniki spożywcze według uznania
jajka 5 sztuk
cukier 1 szklanka
masło roślinne 1/3 kostki
oranżada biała 1 szklanka
Sposób przyrządzenia

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masło nie przerywając ucierania.
Dodać oranżadę i dokładnie wymieszać składniki.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na cztery części.
Do każdej dodać szczyptę innego koloru barwnika. Wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką na przemian nakładać ciasto kolorami.
Piec w piekarniku nagrzanym na 190 stopni, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów formy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation