Uroda

Sport i uroda

Placki dyniowo marchewkowe na ostro z nuta naturalnej słodyczy.

Placki dyniowo marchewkowe z chilli

składniki:
(dla 2-3 osób)

300 g dyni
150 g marchewki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 chilli
3 cm kawałek imbiru
2/3 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
2 jajka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" ( anyż gwiazdkowaty, cynamon, goździki, kardamon, ziarna kopru włoskiego.)
2 łyżki oliwy

Dynię i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Imbir obieramy i również ścieramy. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek i chilli (ja nie używam pestek) drobno siekamy.

Wszystkie składniki łączymy w jednej misce. Dobrze rozgrzewamy patelnię do naleśników, lub inną o grubym dnie. Placki smażymy przez kilka minut z każdej strony, bez tłuszczu, na suchej patelni.

Aby wszystkie placki były ciepłe gdy będziemy je podawać, te usmażone układamy w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą i trzymamy w lekko nagrzanym piekarniku.

Placki podałam z sosem tzatziki. Świetnie będą smakować z gęstym jogurtem, lub sosem chilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation