Kuchnia

Ciasta i Wypieki

Lody różane
Składniki:
300 ml mleka
200 ml śmietanki 36-38% tł.
4 łyżeczki syropu z agawy (lub cukru)
płatki z 7-8 suszonych róż
2 1/2 - 3 łyżeczki wody różanej*
2 jajka
imbiru na czubku noża
soli morskiej na czubku noża
10 kropli soku z cytryny (ok. pół łyżeczki)

Mleko ze śmietanką, syropem (lub cukrem) oraz płatkami róż, podgrzewać na średnim ogniu, gdy się zagotuje, natychmiast zdjąć z ognia, dodać wodę różaną i odstawić do ostygnięcia.
Następnie, mieszając trzepaczką balonową, dodawać po jednym jajku, wcześniej dokładnie roztrzepanym i mieszać do połączenia składników. Dodać odrobinę imbiru, soli i cytryny i wymieszać.
Przelać do foremki i mrozić ok. 4 godziny (lub jeśli czas nie pozwoli, można mrozić przez noc).
Po tym czasie masę wyjąć, podzielić ostrym nożem i zmiksować na kremową masę, masę przełożyć do foremki, mrozić ok. 4 godz. Czynność powtórzyć 3-4 krotnie, po ostatnim miksowaniu masę ponownie schłodzić, gdy stężeje, lody są gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation