Kuchnia

Kulinaria-przetwory

Konfitura truskawkowa
Składniki (wyszło mi 6 słoiczków):

*1 kg truskawek

*1 opakowanie Żelfixu 3:1

*350g cukru

*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*1 opakowanie cukru wanilinowego

*1 łyżeczka soku z cytryny



Wykonanie:

Truskawki umyć, obrać szypułki. Rozdrobnić owoce. Żelfix dokładnie wymieszać z owocami. Zagotować ciągle mieszając. Dodać 350g cukru. Zagotować ponownie i gotować jakieś 2 - 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.

Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i natychniast szczelnie zamknąć. Postawić na około 5 minut do góry dnem.

Aby zachować świeży kolor można dodać sok z cytryny do konfitury albo szczyptę kwasku cytrynowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation