Kuchnia

Kulinaria-przetwory

dżem z truskawek z kiwi
przygotowanie ok. 3 godz.

składniki na 5–6 słoiczków po 250 ml:
- 3 kg truskawek
- 1,5 kg cukru
- 6 owoców kiwi

sposób wykonania:
1. dokładnie opłukane truskawki odszypułkuj, pokrój na drobne cząstki. zasyp 1 kg cukru i zostaw na noc w lodówce.

2. następnego dnia odlej powstały sok. truskawki ustaw na małym palniku na wolnym ogniu i smaż ok. 2 godz. w trakcie smażenia również stopniowo odlewaj wytwarzający się sok.

3. gdy truskawki uzyskają konsystencję dżemu, dodaj pokrojone w plasterki owoce kiwi sparzone szklanką soku z truskawek. dosyp resztę cukru. wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 5–7 min.

4. gorący dżem przełóż do słoików. zakręć, ustaw do góry dnem i w tej pozycji trzymaj do ostygnięcia. przenieś w chłodne miejsce.

5. sok odlany z truskawek zagotuj. gorący wlej do butelek, zakorkuj. zapasteryzuj – ok. 10 min w temperaturze 80 st. c.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation