Kuchnia

Kulinaria-przetwory

Marmolada z jabłek

2 kg jabłek
1 kg cukru
10 cm kory cynamonu
1 cytryna


Cynamon kruszę na kilka kawałków.
Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, usuwam szypułki i gniazda nasienne. Od razu spryskuję sokiem z cytryny.

Połowę jabłek wkładam do rondla, dodaję 3 łyżki wody i rozgotowuję na małym ogniu, aż zamienią się w gęstą masę. Dodaję cukier, pozostałe jabłka, korę cynamonową i smażę na małym ogniu przez 30 minut, aż marmolada zgęstnieje - często mieszam, bo marmolada łatwo się przypala.

Gdy masa zgęstnieje przekładam gorący dżem do wyparzonych słoików, równomiernie rozkładając cynamon, od razu zamykam i stawiam do góry nogami. Przykrywam ściereczką. Pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation