Kuchnia

kuchnia

ZAWIJANIEC PRZEKŁADANIEC

Składniki:



1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
0,5 szklanki cukru (lub mniej)
1,5 szklanki bakalii - ok. 30 dkg
(owoców/czekolady/ryżu preparowanego, słonecznik itp.)
2-3 paczki herbatników/wafli
3 łyżki żelatyny
1 szklanka mleka
naczynie do zastygnięcia lub 4 wafle

Roztopić w garnuszku margarynę, kakao i cukier. Herbatniki pokruszyć. Do ciepłego wywaru dodać rozdrobnione bakalie wymieszane z pokruszonymi herbatnikami i żelatynę rozpuszczoną w mleku. Przelać przygotowany wywar do naczynia lub zwinąć w wafle namoczone między wilgotnymi ściereczkami i owinąć w folię aluminiową. Schłodzić, min. 3-5 h, ale im dłużej tym lepiej, najlepiej zostawić w lodówce na noc. Kroić w paski ok 2 cm.
przełożyć na zmianę - raz przygotowana masa, a raz gotowa masa makowa z puszki:
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation