Hobby

Herbata

Babka herbaciana Rooibos

Składniki:

25 dag mąki
10 dag cukru trzcinowego
10 dag masła lub margaryny
2 jajka
1 szklanka mocnego napoju Rooibos
10 dag rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Sposób wykonania:
Pięć torebek herbatki Rooibos zalać w szklance gorącą, przegotowaną wodą. Po zaparzeniu wyjąć torebki, naparem zalać rodzynki uprzednio wsypane do rondelka.
Gotować rodzynki na bardzo małym ogniu około 5 minut, przecedzić.
Margarynę utrzeć z cukrem trzcinowym, dodać żółtka, szczyptę soli.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodawać stopniowo razem z przestudzonym Rooibosem.
Wsypać rodzynki, wymieszać.
Ubić pianę z białek, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec około 50 minut w temp. około 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation