Hobby

Herbata

Babka Rooibos

Składniki: (na formę do babki o średnicy 22 cm)
2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
4 łyżki kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (żółtka i białka osobno)
1/2 (125 gram) margaryny o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru brzozowego
1 szklanka napoju Rooibos (zaparzonego i przestudzonego; u mnie moja ulubiona herbata Rooibos wanilia firmy Teekanne)
1 szklanka orzechów włoskich (u mnie pekan)

Wykonanie:
Blaszkę do babki posmarować margaryną i wysypać mąką.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Orzechy dość grubo posiekać.

W dużej misce ubić na puszystą masę żółtka jaj, margarynę oraz cukier.
Stopniowo dodawać napój Rooibos na przemian z mieszanką mączną i dalej ubijać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na koniec dodać posiekane orzechy i wymieszać je z ciastem łyżką.

Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170-180 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone – patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być po wyjęciu czysty.

Po upieczeniu pozostawić w blaszce na około 15 minut i następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Wierzch babki oprószyć cukrem pudrem.

Babkę można podawać z dodatkiem sałatki owocowej lub wiśni na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation