Kuchnia

smakowite

Wieniec cynamonowy

ciasto

2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki letniego mleka
1 paczka suszonych drożdży
1/8 szklanki roztopionego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru

Wypełnienie:

1/4 szklanki miękkiego masła
4-5 łyżki cukru
3 łyżeczki cynamonu


Wymieszaj drożdże i cukier z letnim mlekiem i pozostaw na kilka minut .Dodaj żółtka ,stopione masło, mąkę i sól, a następnie zagnieć ciasto i uformuj kulę.
Umieścić ciasto w dużej misce wysmarowanej masłem , przykryj i umieść w ciepłym miejscu aż podwoi objętość (około 1 godziny).
Rozgrzej piekarnik do około 200 stopni Celsjusza. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm .
Rozsmaruj roztopione masło całej powierzchni ciasta , a następnie posyp cynamonem i mieszaniną cukru.
Zroluj ciasto i przetnij nożem wzdłuż zrolowanego ciasta.
Skręć obie części , utrzymując otwarte warstwy narożne. Zwiń w okrągły kształt , a następnie przenieś na blachę.
Pokryj pozostałym masłem i posyp cukrem i mieszaniną cynamonu . Piec przez 30 do 35 minut na złoty kolor .
Zmniejsz temperaturę piekarnika po 5-10 minutach do 175 stopni Celsjusza.
Estoński Kringel
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation