Kuchnia

smakowite

Makaron z kurkami

Składniki (na 2 porcje):
makaron dla 2óch osób ( u mnie rurki żytnie razowe)
500g świeżych kurek
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
60 ml białego wina półwytrawnego
sok z 1/2 cytryny
2 małe cebulki
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Kurki płuczemy i czyścimy pod zimną, bieżącą woda i odstawiamy do wysuszenia lub używamy do tego ręcznika papierowego. Na 1 łyżce masła i oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, doprawiamy solą i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i po chwili zalewamy patelnię białym winem. Po 2-3 minutach, jak alkohol odparuje dodajemy nasze kurki i sok z cytryny i doprawiamy dużą ilością pieprzu. Jeśli grzyby są bardzo duże możemy je wcześniej pokroić. Całość smażymy ok. 5-6min. Po tym czasie ok 3/4 filiżanki zawartości patelni wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę*, do której dodajemy śmietanę i przekładamy śmietanowo-grzybową masę z powrotem na patelnie. Doprawiamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze, dodajemy pyszny sos kurkowy obsypujemy delikatnie parmezanem i gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation