Kuchnia

grzyby

Pieczarki faszerowane mięsem i serem

Składniki:

12 większych pieczarek
250-300 g mięsa mielonego
100 g sera żółtego
1 duża cebula
ząbek czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
całe jajko
łyżka posiekanej natki pietruszki
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz
oliwa do spryskania pieczarek


Pieczarki myjemy, obieramy i odcinamy ogonki. Cześć ogonków kroimy w plasterki (będzie to imitacja nóżek grzybków), a resztę kroimy w małą kostkę.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy razem z pokrojonymi pieczarkami na maśle na rozgrzanej patelni.
Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę Maggi. Dokładnie mieszamy i łączymy z podsmażoną cebulą, pieczarkami i czosnkiem. Dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty i jeszcze raz mieszamy.
Farszem napełniamy dokładnie kapelusze pieczarek, a na wierzch wtykamy odcięty plasterek nóżki.
Pieczarki układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy około 1 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation