Kuchnia

grzyby

Wigilijny krem z grzybów
Drukuj

Przepis Magdy Gessler

Czas 45 min.
Trudność
Porcja dla

suszone grzyby 100 g
bulion z jarzyn 1000 ml
mała cebula 1
oliwa z oliwek 3 łyżki
liście bazylii garść
kolorowy pieprz
sól


Wypłukać suszone grzyby chłodną wodą i zalać 1,5 szklanki zimnej wody. Odstawić do namoczenia. Drobno posiekać cebulę. Rozgrzać oliwę w garnku na małym ogniu i zeszklić cebulę. Pokroić grzyby na małe kawałki i dorzucić do garnka. Podsmażyć chwilę na małym ogniu. Wlać tyle bulionu, żeby zakryć grzyby i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. Wsypać posiekaną bazylię, doprawić i zmiksować na aksamitny krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać bulionu. W pierwszy dzień świąt w trakcie miksowania możemy dodać około 3 łyżek kremowego serka naturalnego. Przed podaniem polać delikatnie oliwą i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation