Kuchnia

Słodkości

TARTA Z PIECZONYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI LEŚNYMI

Składniki NA KRUCHY SPÓD:
- 220 g mąki pszennej
- 90 g masła, zimnego
- 30 g smalcu
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść.
2. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać.
4. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż).
5. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut.
6. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta. /ciasto powinno być całkowicie wypieczone, ponieważ nadzienie jest bardzo płynne)
7. Wyjąć z piekarnika.


NADZIENIE JOGURTOWE:
- 600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- 1,5 łyżki golden syropu lub miodu

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Składniki umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem.
3. Odstawić na 10 - 15 minut, by ewentualna pianka powstała podczas miksowania opadła.
4. Nadzienie jogurtowe (będzie bardzo płynne) przelać na upieczony spód.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i piec około 30 minut.
6. Nadzienie jogurtowe powinno być ścięte na całej powierzchni tarty, szczególnie pośrodku.
7. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce.

PONADTO:
- 200 g jeżyn
- 200 g borówek amerykańskich
- cukier puder, do oprószenia

** Owoce wyłożyć na tartę, oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation