Kuchnia

Słodkości

Składniki na ciasto drożdżowe:

400 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
125 ml mleka
60 g miodu
szczypta soli
3 jajka
świeżo otarta skórka z 1 cytryny

Ponadto:

400 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę
4 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę:

125 g masła, roztopionego
180 g mąki pszennej
100 g cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, mąka przesiana.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać miód, sól, następnie resztę składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne, ale dość rzadkie (takie powinno być, nie należy dosypywać mąki). Przełożyć je do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

Formę o wymiarach dolnych 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać (warstwa ciasta będzie niska). Na ciasto wyłożyć rabarbar, oprószyć cukrem. Posypać kruszonką (mąkę wymieszać z cukrem, zalać gorącym masłemi wymieszać widelcem, wyrobić między palcami na kruszonkę). Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 25 - 30 minut).

Włożyć ciasto do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 180ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, w lekko uchylonym przestudzić ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation