Kuchnia

SAŁATKI - SOSY ...

Sałatka z soczewicy
Do przygotowania sałatki z soczewicy będziesz potrzebowała:

•2 szklanek soczewicy,
•2 papryk,
•1 ogórka zielonego,
•100 g sera feta w ziołach,
•2 łyżek octu jabłkowego,
•2 łyżek oliwy z oliwek,
•½ łyżki musztardy Dijon,
•2 ząbków czosnku,
•soli,
•pieprzu,
•świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:

Soczewicę trzeba namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia odcedzamy ją i przepłukujemy. Kolejnym krokiem jest umieszczenie jej w garnku ze świeżą wodą i gotowanie do czasu, aż zmięknie (ok. 30 minut). Soczewicę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie trzeba pokroić paprykę, ser feta i ogórka w niewielkie kawałki. W osobnym pojemniczku przygotowujemy sos z octu, oliwy, musztardy i rozgniecionego czosnku. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiając na koniec solą i pieprzem oraz przybierając świeżymi liśćmi bazylii.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation