Kuchnia

SAŁATKI - SOSY ...

gęsty, grecki sos to świetny i naprawdę uniwersalny dodatek do wielu dań



Składniki:
1 duży ogórek wężowy
250 ml jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
Warzywa:
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
1 czerwona papryka





Ogórka obrać i przekroić na pół. Wydrążyć miąższ z pestkami. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posolić. Odstawić. W misce wymieszać jogurt z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Dodać dobrze odciśniętego z soku ogórka i wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation