Kuchnia

imprezowe

pikantne chrupki z ciecierzycy!

Składniki:
* puszka ciecierzycy
* 1-2 łyżki oliwy
* przyprawy: w oryginale był pieprz cayenne, kumin i zmielona kolendra, a ja dałam (bo ani kuminu, ani kolendry nie miałam) do oliwy w kolejności wg Pięciu Przemian: bazylię i cebulkę suszoną (o), sól (sn), kilka kropli cytryny (k), rozmaryn, lubczyk i pieprz cayenne (g), mielony kminek (sł) - każdej przyprawy po 2-3 szczypty, najwięcej kminku


Ciecierzycę odsączyłam z zalewy, rozłożyłam na papierowym ręczniku i wysuszyłam, po czym przełożyłam do miski i wymieszałam z przygotowaną wcześniej oliwą z przyprawami. Rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180*C. Zalecany był czas pieczenia 45 min, ale u mnie już po 40 min. groszki zaczęły się z lekka przypalać, więc myślę, że wystarczyłoby 35 min. W czasie pieczenia 1-2 razy zamieszałam łopatką.
Wyszła z tej ilości nieduża porcja, tak do schrupania dla 2-3 osób - znika błyskawicznie i wciąga jak chipsy:)
Niech rekomendacją będzie to, że nie mogłam oderwać od tej przekąski mojej córki, która żadnych strączkowych nie jada:D
Jako dodatek do sałatek i chrupanka na letnie grille i pikniki też będzie genialna:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation