Kuchnia

imprezowe

Sałatka z kurczakiem
Składniki:

- 1 pozbawiona nasion i zmiksowana papryczka chili – najlepiej pikantna tajska
- 1 duży, obrany i starty ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki octu ryżowego
- 1,5 łyżki soku z limonki
- 1,5 łyżki sosu rybnego (nuoc nam lub nam pla)
- 1,5 łyżki oleju roślinnego
- pół drobno posiekanej średniej cebuli
- czarny pieprz
- 200 g poszatkowanej białej kapusty
- 1 poszatkowana, pokrojona w bardzo cienkie słupki lub starta średnia marchewka
- 200 g porwanej lub pokrojonej w drobne paski gotowanej piersi kurczaka
- duży pęczek mięty, ważący ok. 40 g

Najpierw przygotowujemy sos, który należy odstawić na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Mieszamy zatem chili, czosnek, cukier, ocet, sok z limonki, sos rybny, olej, cebulę i przyprawiamy czarnym pieprzem. Następnie mieszamy kapustę, marchewkę, kurczaka i posiekaną miętę. Polewamy sosem i mieszamy. Przed podaniem sałatkę można posypać dodatkową porcją mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation