Kuchnia

pasty do chleba

pasta

Składniki

* szklanka suchej ciecierzycy
* pół szklanki orzeszków ziemnych
* kawałek pora (ok. 3-4 cm)
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* pół łyżeczki słodkiej papryki
* sól
* pieprz czarny
Sposób przygotowania

Ciecierzycę zalewamy gorącą woda i moczymi kilka godzin. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, pół łyżeczki powinno wystarczyć. Wrzucamy do miski drobno posiekanego pora, orzeszki i ugotowaną ciecierzycę, dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i kilka łyżek wody, pół łyżeczki słodkiej papryki i odrobinę czarnego pieprzu. Orzeszki mogą być solone, w niczym to nie przeszkodzi. Miksujemy blenderem i jeśli pasta jest zbyt sucha dodajemy więcej wody. Ewentualnie solimy do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation