Kuchnia

pasty do chleba

Pasta z bobu i prażonego słonecznika

1 szklanka świeżego, ugotowanego i obranego bobu

garść natki pietruszki

3 czubate łyżki podprażonego na suchej patelni słonecznika

1 ząbek czosnku

6 łyżek oliwy (lub więcej)

czubata łyżka posiekanego koperku

sól

Wykonanie

Bób blenduję z natką, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaję słonecznik, chwilę miksuję (IMO lepiej jak słonecznik nie jest mocno rozdrobniony), dorzucam posiekany koperek, przyprawiam solą i mieszam. Oliwy można dodać nieco więcej- w zależności od pożądanej konsystencji. Pastę można sporządzić bez użycia miksera: bób rozgnieść widelcem, słonecznik dodać w całości, ja użyłam blendera głównie ze względu na natkę, która musiałaby być bardzo drobno pokrojona by mój mały skubacz nie narzekał ;) Pasta smakuje najlepiej jak postoi trochę w lodówce. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation