Kuchnia

pasty do chleba

Domowa kostka rosołowa

- 350g pręgi wołowej
- 350g mięsa z podudzi kurczaka lub np. kaczki

- ok. 200g marchwi
- ok. 100g selera
- ok. 100g korzenia pietruszki
- 1 cebula
- trzy ząbki czosnku
- 250g soli morskiej lub zwykłej
- 150g wody lub wina

- 3 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-10 ziaren kolendry
-10 ziaren czarnego pieprzu


- garść świeżego, posiekanego lubczyku
- pęczek posiekanej natki pietruszki

Surowe mięso dwukrotnie zmielić w maszynce.Cebulę pokroić w plastry i opalić nad płomieniem lub przypalić na suchej patelni. Warzywa zetrzeć na tarce, lub rozdrobnić malakserem. Liście laurowe, ziele, kolendrę i czarny pieprz utłuc w moździerzu lub zmielić malakserem czy w młynku na pył.Wszystkie składniki, przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą lub winem. Zagotować pod przykryciem, zdjąć pokrywkę i mieszając ( koniecznie, lubi się przypalać) podgrzewać na małym ogniu przez ok. 40 -50 minut. Zmiksować całość blenderem i przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce.

http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/10/domowa-kostka-rosoowa.html#sthash.P9vdDskp.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation