Kuchnia

pasty do chleba

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z żurawiną (wegański)

Składniki

200 g brązowej lub zielonej soczewicy
100 g kaszy jaglanej
100 ml oleju (dałam połowę czyli 50 ml)
2 cebule
4 łyżki suszonej żurawiny
2-3 łyżki sosu sojowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
3/4 łyżeczki majeranku (dałam dwie łyżeczki)
1/2 łyżeczki cząbru (dałam łyżeczkę)
1/4 łyżeczki lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej
papryka słodka i ostra (to mój dodatek)
sól,pieprz
olej do smażenia


Wykonanie:

Soczewicę oraz kaszę jaglaną ugotować w osobnych naczyniach. Przestudzić. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć je na oleju razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić. Podsmażoną cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy blendera na gładką masę. Doprawić do smaku. Na koniec dodać żurawinę. Wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce. Rano wyjąć pasztet z formy. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation