Kuchnia

Ciasta

Paleta Smaku: Opalany tort kawowy
Opalany tort kawowy


SKŁADNIKI:
jasny biszkopt (3 blaty - Ø 26 cm)*
7 jajek (w temp. pokojowej)
180 g mąki
70 g mąki ziemniaczanej
230 g cukru

przełożenie
krem kawowy:
250-300 ml śmietanki kremówki (36 %)
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki espresso
2-3 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
oraz
słoik (250 - 300 ml) konfitury wiśniowej
1-1,5 kieliszka rumu
beza szwajcarska:
200 g cukru
4 białka - z dużych jajek (w temp. pokojowej)
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
potrzebne będą także:
tortownica o średnicy Ø 26 cm
palnik do creme brule
papier do pieczenia*
Ponieważ tort miał być dla 16 osób postanowiłam go trochę podwyższyć i upiekłam jeszcze jeden, ok. 2,5-3 cm biszkopt z 3 jajek, 100 g cukru, 75 g mąki, 25 g mąki ziemniaczanej.

http://paletasmaku.blogspot.ie/2013/02/opalany-tort-kawowy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation